Walta

Werkzaamheden in 1997:

Naast de werkzaamheden die door Derk en Erik werden uitgevoerd bleven er nog voldoende werkzaamheden over:

 

· Restauratie mast (uitgevoerd in samenwerking met Koornstra in Harlingen). Nieuwe zeilgroef op houten ondersteuning

· Tevens door Koornstra is een nieuwe giek gemaakt op de originele lengte van 6,60 m. met behoud van het originele rolrifmechanisme.

· Het meeste beslag is door Hans de Haas in RVS (geglaspareld) nagemaakt met behoud van de originele bevestigingsmethode

· Nieuwe zeilgarderobe (Kort en Smits,Drachten) bestaande uit:

Grootzeil 36 m2

Genua 12 m2

Fok 9 m2

Jager 22 m2

Stormgrootzeil 18 m2

Dektent uit twee delen over het gehele schip

Kuiptent

· Nieuwe schootlieren (Meissner), leiogen en rails

· Nieuw lopend want

· Overhalen lenspomp

· Nieuw beslag: kikkers, blokken, dakrailing, boeg- en spiegelbeslag, etc.

· Buitenboordmotorsteun waarbij de buitenboordmotor op het achterdek gereden kan worden (patent Folkboat)

· Onder leiding van Arjen Bouwmeester uit Amsterdam werd in mei een 300 grams mat aan de buitenzijde van de romp aangebracht met SP-epoxy. Tot ca. 50 cm onder de waterlijn uit één stuk per zijde, daaronder een aantal kleine matten. Succes van deze epoxymat was,is dat het hout een vochtigheidspercentage had van ca. 9%! Tot op heden is, op een kleine reparatie na, deze mat nog geheel in tact. Aan de binnenzijde is geen epoxy aangebracht om de romp toch enigszins te laten ademen. Tot op heden hebben we hier geen spijt van. Het schip is droog. Achteraf was het wel beter geweest om de naden op te vullen met latten verlijmd met epoxy in plaats van enkel epoxy. De romp zou dan waarschijnlijk wat strakker blijven omdat de houten latten zachter zijn dan de epoxynaden. Dit ”tekent” minder in de romp.

· Door René Hoekstra uit Harlingen werd de romp en het roefdak geplamuurd, geschuurd en afgelakt in Sikkens Supergloss wit. Tot op heden zijn zowel romp als roef nog niet opnieuw gelakt.

· De loden kiel. De oude kielbouten zijn uit het lood verwijderd. Van de kiel is een mal in zand gemaakt om deze opnieuw te kunnen gieten. Als kielbouten zijn badverzinkte bouten gekozen die gebruikt worden om beschoeiing te verankeren. Deze bouten zijn op een beton vlechtmat gelast en in de mal geplaatst. Het lood is hier vervolgens omheen gegoten.

· In november 1997 werd de Walta voor het eerst te water gelaten om de mast te plaatsen en de exacte maten van het tuig op te nemen. Tevens werd de positie van de leiogen en rails bepaald.  Verder natuurlijk een spannend moment om te kijken hoe het schip in het water ligt en of het waterdicht is.