Walta

De Walta is in 1921 gebouwd bij Yachtwerft Abeking en Rasmussen in Lemwerder bij Bremen, Duitsland met bouwnummer 1373. De opdrachtgever was de heer Pieter Bon uit Amsterdam.

De 45 m2 of U-klasse was in die tijd een nationale wedstrijdklasse van het toenmalige KVNWV. De 45 m2 klasse komt oorspronkelijk uit Duitsland (P-klasse) en is samen met de 75 m2 of T-klasse in 1918 als nationale wedstrijdklasse ingevoerd. In totaal zijn er 16 jachten conform de strikte klassevoorschriften toegelaten. De 45 m2 jachten zijn zowel in Nederland als in Duitsland gebouwd. In Nederland bijvoorbeeld bij de Haarlemse Jachtwerf, in Duitsland bij Abeking en Rasmussen, Gebhardt, Naglo Werft, Engelbrechts, von Hacht, Neptun Werft, etc.

 De meeste wedstrijden in deze klassen werden gevaren op de Kaag, de Zaan en het Alkmaarder meer. De klasse is in Nederland niet lang actief geweest. Na de tweede wereldoorlog zijn wij de 45 m2 niet meer in de uitslagenlijsten tegengekomen. In Duitsland daarentegen is de klasse nog steeds actief en dan met name op de zuid Duitse meren. Hier worden ook nog nieuwe 45m2 jachten gebouwd zij het niet meer met een S-Spant en karveel gebouwd maar een rondspantvorm met vinkiel en doorgestoken roer in gevormd plakhout. Abeking en Rasmussen heeft tussen 1913 en 1927 ongeveer 20 45 m2 jachten gebouwd. In deze 20 schepen is een duidelijke evolutie herkenbaar, zowel in rompvorm (lijnen), lay-out en de tuigage. Met name de tuigage van modernere 45 m2 jachten wijkt duidelijk af van de eerste 45 m2 jachten. De eerste jachten werden bijna zonder uitzondering voorzien van een laag breed gaffeltuig. In de loop der tij was er duidelijk een trend naar een torentuig met gebogen mast. Bij deze torentuigen ziet men dat het aangrijpingspunt van de fok in de loop der tijd omhoog is gegaan. Bij de Walta was en is het aangrijpingspunt op ca. 65 %. Bij latere schepen is dit aanzienlijk hoger.

De complete tuigage van de Walta (rondhouten, verstaging (incl. aangrijpingspunten) en zeilen etc.) is conform het originele zeilplan gehouden.

 

Eerdere eigenaren van de Walta:

 

 

Walta                 P. Bon, Amsterdam                                1921-1928

Zenith                C. Vermaat, Zaandam                            1928-1934

Minerva            N. Nijman, Warmond                            1934-1942

                          Dr. Van der Zwan, Zwolle                    1942-?

                          G.J. Kroes, Kampen                               1960-1965

                          Dikkers, Hindelopen                              1965-1975

                          D.van Vuuren/A.Plomp, Workum       1975-1984

 

In de tussentijd is de Walta twee maal van een andere naam voorzien. Wij hebben er echter voor gekozen om de oorspronkelijke naam weer te gebruiken.