Op 15 september 1984 is de Walta in ons bezit gekomen. (Ons zijn Ronald Brunt, Rien Maters, Hans Veraart en Göran Kattenberg) sinds juni 1991 verenigd in de Stichting Walta, de formele eigenaar van de Walta.

De Walta, toen genaamd Minerva, lag in Workum achter de kerk. Wij voeren daar vaak langs, op weg naar Waddenzee en IJsselmeer veelal met gehuurde platbodems(skutsjes en tjalken). Vanaf het eerste moment dat we het schip zagen liggen was duidelijk dat dit een schitterend schip moest zijn (geweest). Na enige jaren merkten we op dat de aandacht voor dit schip minder werd en dat de staat van onderhoud achteruit ging. Bij een passage door Workum hebben we bij het dichtstbijzijnde huis aangebeld en via via kwamen we in contact met de eigenaar. S’avonds in een café in Workum werd de koop en eigendom van de Walta een feit. Wij waren op dat moment uiteraard hartstikke trots en blij. Je weet echter als enthousiaste en enigszins voor de realiteit blinde en naďeve eigenaar totaal niet wat je de komende jaren te wachten staat. En dat de Walta pas in 1998 (14 jaar later) te water zou gaan lag op dat moment niet in onze planning. Een jaar flink er aan werken dan moet het toch wel lukken en dit afgezien van de interne discussie om de klus in deelrestauraties uit te voeren of een totale restauratie in een keer.

 

Een weekend  na de aanschaf werd de Walta van Workum naar Scheepswerf Balk in Elburg gevaren met een overnachting in Urk. Navigerend op een autokaart en dicht onder kust blijvend zijn we naar Urk gevaren. Tijdens de overtocht moest er met toenemende, frequente regelmaat gepompt worden om het water onder kuipniveau te houden. Na de overnachting stond het water tot onderkant kooien. Uiteindelijk zondagmiddag in Elburg aangekomen. Eén ding was helemaal duidelijk: dit schip zeilt als een raket en heeft excellente zeileigenschappen! Later tijdens de restauratie werkten deze herinneringen bijzonder motiverend.  In Elburg werd door Scheepswerf Balk de Walta uit het water gehesen. Een nuchtere vraag van de kraanmachinist was: waar moet ik hem pakken?

In de tussentijd bij de bouwwerf Abeking en Rasmussen beschikbare tekeningen opgevraagd. Binnen een week ontvingen wij de bij bouwnummer 1373 behorende tekeningen, te weten: algemeen plan, lijnenplan, tuigplannen nog enige detailtekeningen. Niets stond meer in de weg om met de restauratie te beginnen.

Walta