Walta

 

Vanaf Scheepswerf Balk werd de Walta naar een nabijgelegen loods gereden waar zij op een paar oliedrums werd gestald.

 

De Volgende werkzaamheden hier uitgevoerd in najaar 1984 – voorjaar 1985:

 

· Inventarisatie van de Walta en een eerste plan voor de uit te voeren werkzaamheden.

· Schip grondig schoonmaken.

· Ontdoen van alle lak-, verf- en conserveringslagen om een goed beeld te krijgen van de conditie van huid, spanten, hoofdconstructie, dek roef, kuip, interieur, mast, giek, etcetera.

· Alle beslag verwijderd

· Onderste gangen verwijderd om achterliggende hoofdconstructie te kunnen bekijken.

· Verwijderen van grote delen van de hoofdconstructie met een pootschepje alvorens de paddenstoelen geoogst te hebben en de fauna van kevers, torren en andere insecten vervangende woonruimte te hebben aangeboden bij een nabij gelegen project (lees: houten schip van de buurman in verre staat van ontbinding)

· Verwijderen van multiplex dek. (dit was over het originele dek heen “gelegd”

· Verwijderen van het originele dek , roef, kuip en betimmering.

· Verwijderen loden kiel. De ijzeren of stalen kielbouten waren tot minder dan halve diameter weg gerot.

Na deze sloopwerkzaamheden bleek de staat toch wat minder (eigenlijk heel slecht) te zijn dan voor de aankoop in onze euforische bui te hebben ingeschat. Wij waren (en zijn) echter optimistisch, echter wat minder realistisch, dus werd het blocnote ter handen genomen om het aan te schaffen mahonie, eiken etcetera te kunnen noteren om de opbouwende fase van de restauratie toch reeds spoedig te kunnen aanvangen Er bleef eigenlijk lijst gemaakt van het benodigde hout ter vervanging van het verrotte hout. Er werd voor een aanzienlijk bedrag hout gekocht bij de gespecialiseerde houthandel. Slechts weinig van dit hout is uiteindelijk in het schip gekomen.

 

In het voorjaar van 1985 werden wij door de verhuurder van de loods verzocht eens op zoek te gaan naar een andere loods voor ons project. Het aantal vierkante meters had zich danig uitgebreid met delen en restanten van de Walta. Wat arriveerde als een jacht in het najaar was nu een romp met een aanzienlijke hoeveelheid rotzooi eromheen gedrapeerd. De wederzijdse buren hadden, met vooruitziende blik, hun schepen afgedekt met een zeil.

 

Wij vonden dan ook een andere locatie nabij Baarn in een loods waar een draak en een 22 m2 scherenkruiser lag. In goed gezelschap dus. Trailer geleend, Walta erop, Renault 18 ervoor, gevolg met restanten erachter en de verhuizing was in een zaterdag gepiept.