Walta

In Bemmel vanaf najaar 1987 tot eind 1988 de volgende werkzaamheden verricht:

 

· Verwijderen resterende delen van de voor- en achtersteven

· Opbouw ondersteunende constructie opgebouwd uit steigermateriaal. In totaal 16 steunen met gevormde houten blokken onderling verbonden. Met behulp van een waterpasinstrument de juiste zeeg weer in de romp gebracht. De romp was in de loop der jaren behoorlijk uitgezakt. Het duurde overigens even voordat de romp in de steunen zakte en de oorspronkelijke zeeg weer terug had.

· Spanten midscheeps vervangen. Aan bakboordzijde  spanten over de volle lengte vervangen omdat aan deze zijde de spanten aan boven- en onder zijde aanzienlijk waren ingewaterd. Zes latjes van 4 mm.(afmetingen spanten: 35 x 24 mm.) over de gehele lengte verlijmen met PU-lijm tijdelijk verbonden met nietjes tot om een goede verlijming te verkrijgen. (steeds maximaal 2 latjes op elkaar verlijmen). Aan stuurboordzijde enkel de onderste helft vervangen. De gevolgde methode was hierbij als volgt: In het vlakke deel van de S-vorm de spanten met een bovenfrees trapsgewijs gefreesd (6 treden met een hoogte van 4 mm. met een lengte van 35 mm.) In deze “treden” iroko latjes gelijmd met PU-lijm (de nieuwe onderste spantdelen) en tijdelijk aan elkaar verbonden met nieten totdat lijm uitgehard is.(steeds maximaal 2 latjes op elkaar verlijmen). Aan de onderzijde lijmdruk met lijmtangen. Productie circa. 1˝ spant per dag. Op deze wijze werden gelamineerde spanten verkregen die later aan de nieuwe huid geklonken zouden worden. Totaal hier 20 hele en 10 halve spanten vervangen.

· Een stoomkist gefabriceerd om de te vervangen eiken spanten in het voor- en achterschip te kunnen stomen en buigen. Opmerking hierbij: het lamineren met rechte iroko latjes zoals hierboven omschreven werkt alleen als de spant weinig tot geen “zwei” heeft. In voor- en achterschip werkt deze methode niet en kunnen hier dus enkel, d.m.v. stomen gevormde spanten toegepast worden. In totaal 30 nieuwe spanten in de vorm van het de romp gestoomd. Werkwijze hierbij: spant 2 x 20 minuten in de stoomkist(na 20 minuten keren), spant in schip buigen, vastzetten met lijmtangen en tijdelijk boutjes door de huid om de vorm vast te houden. Een week later spant eruit, schoonmaken en conserveren met Owatral. Het spant is nu gereed om later aan de huid vast te klinken. (opmerking: met de houtzagerij in Akkrum hadden wij de afspraak dat ieder spant dat brak tijdens het “instomen” brak dat wij een nieuw spant hiervoor terugkregen)

· Tekenwerk i.v.m. nieuw te construeren hoofdconstructie: Lijnenplan schaal 1:10, detailtekeningen voorsteven, hak achtersteven. In deze tekeningen tevens de detaillering/uitzet van huidsponning.

· Verwijderen van het niet originele ijzeren of stalen zeilwerk.